Sambata, Martie 14, 2009, 04:19 PM 

Romania, tara drogurilor
     media: 5.00 din 51 voturi

Consumul de droguri in Romania, in special de heroina si ecstasy, va incepe sa ia amploare, iar criminalitatea legata de acest fenomen pare in crestere, afirma raportul pe 2008 al Departamentului de Stat referitor la strategia internationala pentru controlul narcoticelor.

Drogat_bPotrivit documentului, Romania nu este o sursa majora de droguri ilicite, ci serveste ca tara de tranzit pentru narcotice, aflata pe ruta consacrata a Balcanilor de Nord, care este folosita pentru transportul derivatelor opiacee - precum opiu, baza de morfina si heroina - din Afganistan catre Europa Centrala si de Vest.

Pe de alta parte, Romania se afla pe o ruta - aflata in plina dezvoltare - folosita pentru tranzitul drogurilor sintetice dinspre vestul si nordul Europei catre Est. In Romania au inceput recent sa fie produse mici cantitati de amfetamine si tara este folosita, de asemenea, ca punct de tranzit pentru cocaina sud-americana destinata Europei de Vest, in special prin portul Constanta.

Raportul noteaza, de asemenea, ca in 2007 in Romania s-au facut cateva capturi majore de droguri si mentioneaza eforturile de a implementa strategia nationala antidrog pentru 2005-2008.

Ruta consacrata. Heroina si opiul din Afganistan ajung in Turcia si Bulgaria, apoi in Romania, si de aici catre Europa Centrala si de Vest. Romania se afla pe ruta Balcanilor de Nord si este, prin urmare, o tara de tranzit pentru narcotice avand ca punct de origine Asia de Sud-Vest.

Narcoticele ilicite din Afganistan intra in Romania atat prin nord si est, cat si pe la granita sudica, cu Bulgaria.

Pentru transportul terestru se recurge atat la vehicule de marfa, cat si la cele de pasageri. Totusi, drogurile, in Droguri 1_bprimul rand heroina, sunt aduse in tara prin portul Constanta - la bordul unor nave comerciale - si pe la granita cu Republica Moldova, dar sunt introduse si prin aeroporturile internationale ale tarii.

Odata ajunse in Romania, drogurile sunt dirijate fie catre nord-vest, prin Ungaria, fie spre vest, prin Serbia. Politia estimeaza ca 80% din drogurile care intra in Romania ajung in Europa de Vest .

O noua ruta. Romania se afla, de asemenea, pe o ruta de tranzit aflata in plina dezvoltare care merge in sens invers, dinspre Europa Occidentala si de Nord catre Est. O mare cantitate din substantele chimice precursoare tranziteaza Romania dinspre tarile Europei de Vest catre Turcia.

Romania nu este un producator semnificativ de narcotice ilicite, spune raportul. Totusi, exista o mica productie interna de amfetamine.
Rol de depozitare. Romania capata un rol din ce in ce mai mare ca loc de depozitare a drogurilor ilicite inainte ca ele sa fie transportate catre alte tari europene.

Droguri 2_bConsumul de narcotice in Romania a fost pana acum scazut, dar situatia pare sa se schimbe incet-incet. Guvernul roman a devenit din ce in ce mai ingrijorat in legatura cu consumul intern de droguri, noteaza raportul. Heroina si marijuana sunt principalele droguri consumate in Romania, dar totusi se inregistreaza o crestere a folosirii unor droguri sintetice precum Ecstasy in randul unor segmente ale tinerilor.

Oficialii prognozeaza, de asemenea, o crestere a consumului intern de heroina. Raportul pune in legatura aceste fenomene de crestere a consumului cu o sporire a veniturilor pe care le au la dispozitie tinerii romani.


Comentarii

  1. ana

    spune-ti spot drogurilor ..astea chiar te ucid mai repede decat tigarile

  2. cybermagnetik

    la aprobare

  3. Sonny

    la aprobare


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile

Cautare


Categorii

Tag Cloud

Aboneaza-te la insemnari


Ultimele insemnari

Linkuri

Ultimele poze

Blog Status

Vizitatori:37.803
Insemnari:41
Comentarii:192
  • Fumatul ucide zilnic sute de persoane !!! Sfatul meu !!! LASA-TE !!!
powered by
www.ABlog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare